Tereza Horáková

UX design

User Experience - uživatelská zkušenost

Jedná se o soubor zásad určených k návrhu produktů a služeb tak, aby byl pro uživatele co nejpříjemnější, snadno se používal a splňoval obchodní cíle.

UX design se dotýká všech oblastí lidského života.

Od návrhu pohodlné židle, přes koncept skvělé restaurace až po tvorbu webů a eshopů. V našem oboru je hlavním cílem přehledný a funkční web. Takový web je pochopitelný, snadno použitelný a intuitivní. Návštěvník se na webu neztratí, navigace je jednoduchá a přehledná a tlačítka mají jasná pojmenování vedoucí k potřebné konverzi.

UX design - INNOIT blog

 

 

 

Cílem je vždy spokojený zákazník s pozitivní zkušeností

Není nic horšího než když se uživatel na vašem webu nevyzná nebo se rovnou ztratí. Uživatel neví, kam má kliknout nebo zjistí, že je tlačítko nefunkční a nevede tam, kam by bylo očekávané.

Neméně důležitá je také responzivita.

Responzivní stránky jsou vždy čitelné, přehledné a uživatelsky přívětivé pro každého uživatele bez ohledu na zařízení, ze kterého na web vstupuje.

Není-li tomu tak, může se stát, že i jinak skvělý web (v případě prohlížení z desktopu), je při prohlížení na mobilním zařízení prakticky nefunkční. V takovýchto případech si uživatel odnáší negativní zkušenost a váš web raději vymění za konkurenční.

Nezapomeňte na chybová hlášení.

Pokud se např. snažíte nahrát přílohu a nikde není ani zmínka o její maximální velikosti, vy ji překročíte a nezobrazí se žádné upozornění o této skutečnosti, systém vás nepustí o krok dál. V čem je chyba se však nedozvíte. Většina uživatelů se pokusí přílohu nahrát znovu, případně celý proces několikrát opakovat. Následuje frustrace a uživatel z webu odchází. V nejlepším možném případě kontaktuje podporu a snaží se přijít na to, kde je problém. To se však stane pouze u služby, kterou opravdu potřebuje. Např. online formulář pro vydání dokladu, který uživatel skutečně vyžaduje.

 

Jak vypadá typický uživatel vašeho webu?

Pro lepší pochopení chování svého zákazníka si vytvořte personu. Persona je fiktivní postava, která znázorňuje vaši cílovou skupinu. Jde o typického uživatele, se kterým se při návrhu můžete ztotožnit a vytvořit mu řešení na míru.

  • Je to muž nebo žena?
  • Jak je starý?
  • Jaké má zájmy a koníčky?
  • Bydlí ve městě nebo na venkově?
  • ...
Person lze vytvořit několik v závislosti na velikosti daného projektu.

Můžete mít sebelepší službu, graficky úchvatný web, ale pokud se budete snažit prodat Honzovi z marketingového oddělení pracovní ochranné pomůcky vhodné na stavbu, je více než pravděpodobné, že neuspějete. Honza si pro svou práci raději vybere novou kravatu, která dokonale ladí k jeho novým koženým oxfordkám.

 

 

 

 

Jak vypadá UX design v praxi?

Co dělá UX designer?

UX designer má hlavní slovo na začátku tvorby každého webu, kdy vytvoří návrh jeho základní funkční struktury. Celého procesu se však účastní po celou dobu a slovo má i v závěru. Teprve poté přichází na řadu UI designer, který dá jednotlivým prvkům jejich výslednou podobu.

 

1. Analýza
2. Návrh UX designera
3. Prototyp
4. Uživatelské testování
5. Předání UI designerovi
6. Uživatelské testování
7. Optimalizace a aktualizace

Analýza
pro web

Jak vypadá váš typický uživatel?

Vytvořit web, který naplní potřeby vaší cílové skupiny je alfou a omegou všeho. V tomto kroku je na místě analýza vaší cílové skupiny.

Návrh UX designera
Tvorba wireframe

Ve wireframu lze jednoduše určit, co je na každé stránce důležité, a jak nasměrovat návštěvníka stránky dál webem.

Tvorba prototypu
Pro lepší představu i první uživatelské testování, je vždy lepší vytvořit prototyp nového webu.

V této fázi již návrh vypadá reálně. Obsahuje animace, texty a grafiku.

Uživatelské testování
Funkčnost celého webu je vždy nutné otestovat.

Přehlednost navigace, funkčnost tlačítek i všech ostatních prvků je klíčová.

Předání UI designerovi
Aby byl web nejen funkční, ale také krásný.

UI designer dá jednotlivým prvků jejich grafickou podobu. Aby tlačítko s výzvou lákalo ke kliknutí..

Uživatelské testování
Testovat, testovat a zase testovat.

Dříve, než vypustíte svůj web na produkci, musí být zcela funkční.

Optimalizace a aktualizace
Nasazením webu na produkci tento proces ani zdaleka nekončí.

Ba naopak, nová kapitola teprve začíná. Technologie i trendy se vyvíjí a je proto nutné neustále provádět drobné úpravy.

 

Rozdíl mezi UX a UI

UX a UI design spolu úzce souvisí a často se jejich funkce zaměňuje. Zjednodušeně řečeno je UX design základní funkční struktura celého webu a UI design jeho grafická podoba. UX zajistí, aby tlačítko bylo tam, kde má být, text tlačítka byl pochopitelný a vedl na správné místo. UI designer zajistí, aby vás tlačítko na první pohled zaujalo svým vzhledem, barvou, tvarem, velikostí..

 

 

Shrnutí

Dobrý UX designer se snaží uživatelům porozumět a reagovat na jejich potřeby. Provádí uživatelské výzkumy, testuje svoje návrhy a optimalizuje je.
Dobrý UX design je na první pohled neviditelný. Zajišťuje však funkčnost, uživatelskou přívětivost a smysluplnost celého webu. Návštěvník zcela intuitivně pochopí co má dělat, orientuje se a získává pozitivní zkušenost. Sečteno podtrženo UX design prodává.

 

Chcete maximálně funkční web, který si zákazníci zamilují?

Rádi vám ho vytvoříme!

Na míru všem vašim potřebám i potřebám vašich zákazníků.

Kontaktujte nás >

 

 

Zdroje:

www.simonjun.cz
www.rascasone.com
www.newton.today
www.welcometothejungle.com
www.cojeuxui.cz