Kristýna Šťastná

10 důvodů proč starost o web nekončí jeho spuštěním

INNOIT není jen tvorba webu. Náš tým pro klienty zastřešuje celý online svět. A s tím souvisí i správa webů po jejich vytvoření.

Spuštěním webu to totiž rozhodně nekončí!

Teprve teď začíná další fáze vašeho podnikání.

Je třeba web analyzovat, zkoumat chování uživatelů na něm a dále ho vylepšovat, tak aby přinášel nejlepší možné výsledky. Proč je to důležité a jak toho dosáhnout? Vše jsme pro vás sepsali jako ucelený soubor 10 důvodů proč starost o web nekončí jeho spuštěním.

Správa webu - INNOIT

 

Pravidelné poplatky, bez kterých to nejde

 

Doména

Doménu je možné laicky přirovnat k adrese trvalého bydliště. Jedná se o unikátní adresu webu, stejně jako u URL adresy. Představte si, že by bylo nutné udávat vaši adresu pomocí souřadnic - tedy zeměpisné délky a šířky. Stejně tak to funguje u domény. Pokud by domény neexistovaly, museli byste do vyhledávání napsat IP adresu (například: 194.79.52.192). Doménová jména jsou tedy v online světě adresy pro weby.

Za používání této adresy platíte poskytovateli domény. Jedná se zpravidla o roční poplatek ve výši několika sta korun.

Hosting

Hosting je jednoduše řečeno fyzické umístění vašeho webu. Pokud bychom měli použít stejné přirovnání jako v případě domény, pak pravidelná platba za hosting by byla podobná platbě za nájem pozemku, na kterém by stál váš domov. Webhosting je tedy místo, které máte rezervované na cizím počítači s neustálým připojením k internetu. I když nemáte svůj vlastní server, vaše webové stránky mohou být i přesto online.

Výše tohoto poplatku a pravidelnost placení závisí na vašem poskytovateli webhostingu. 

 

10 důvodů proč se starat o váš web

1. Protože to dělá i vaše konkurence.

Konkurence přichází a odchází. Co vám ale můžeme zaručit, je to, že vaše konkurence pravidelně optimalizuje svůj web. Přizpůsobuje ho z hlediska SEO, dostává se na vyšší pozice ve vyhledávání při zadání klíčových slov a neustále svým zákazníkům přináší něco nového. Je třeba nejen držet krok s konkurencí, ale udávat jí tempo.

2. Váš redakční systém a pluginy prochází pravidelnou aktualizací.

Zejména pokud máte web na Wordpressu, je důležité pravidelně kontrolovat funkčnost veškerých nastavení webu a použitých pluginů. Ať už jde o galerie, kontaktní formuláře nebo o celkové zobrazování webu, pravidelné aktualizace se vás neptají. Nahrávají se automaticky a poté mohou některé webové funkce buď změnit svůj vzhled nebo přestat fungovat správně.​

Google Analytics - INNOIT

3. Nepřicházejte o poptávky z webových formulářů

Webové formuláře pro návstěvníky vašich stránek je potřeba pravidelně kontrolovat nejen z hlediska zahlcení spamovacími boty. Pokud vám chodí příliš mnoho spamů, můžeme společně nastavit lepší zabezpečení formulářů. Pravidelně je potřeba také odesílat testovací poptávky. Tím se zajistí funkčnost kontaktních formulářů, a vy nepřijdete o žádné poptávky.

4. Online svět je nejrychleji rozvíjející se segment.

Celý online svět prochází každodenními aktualizacemi, neustále se mění doplňkové služby nejen od Google (např. Google Analytics, ale také služba Google Search Console a další). Kvalitní weboví developeři sledují aktualizace za vás a podle potřebují váš web optimalizují a přizpůsobují novinkám. Online prostředí je dynamické a rychle se rozvíjí, je třeba s ním držet krok. 

5. Co bylo trendy včera, dnes už není.

I nadčasové designy webů mohou po nějaké době působit zastarale. Není třeba měnit celý váš web každý rok, například dle zvolené barvy roku (přečtěte si více o Barvě roku 2022 v našem článku) nebo dle jiných současných trendů. Po určité době je však třeba aktualizovat některé webové prvky, případně provést celkový redesign, aby váš web byl stále uživatelsky přívětivý, zajímavý a konkurence schopný.

Jak být v obraze a které důležité zdroje sledovat, abyste o nic nepřišli? 

  • sledujte nástroje, které používáte a pravidelně kontrolujte aktualizace
  • na sociálních sítích se přidejte do relevantních skupin
  • sledujte největší české webové zdroje jako je H1.cz, Collabim, Czechcrunch a další...

Také my pro vás sepisujeme pravidelně novinky ze světa online na náš blog.

6. Mění se rozlišení obrazovek.

Víte, kolik je různých druhů telefonů, notebooků, obrazovek, tabletů? Váš web by měl fungovat bez problémů na každém zařízení, aby návštěvníci z vašeho webu neodešli jen proto, že je pro ně na jejich obrazovkách nečitelný. Tento rozsáhlý problém je definován pojmem responzivita webu. Díky pravidelné aktualizaci responzivity nepřijdete o potenciální zákazníky.

7. Více návštěvníků přichází na váš web z mobilních zařízení.

Ještě před pár lety byly weby primárně přizpůsobené pro desktop, tedy zobrazení na počítači. Nyní však více než polovina webových návštěvníků přichází z mobilních zařízení. V současné době je naprosto nezbytné mít web responzivní pro mobilní zařízení, aby návštěvník dokázal bez problémů provést konverzi (tj. udělal online nákup nebo zadal poptávku) odkudkoliv jen pomocí telefonu. Návštěvníci by neměli mít problém váš web procházet a najít veškeré potřebné informace ani na menších obrazovkách.

Responzivní web - INNOIT

8. Rychlosti a servery se vyvíjí.

Na rychlosti načítání webu záleží! Pravidelnou aktualizací rychlosti vašeho webu a optimalizací prvků na stránkách můžete zajistit ještě lepší uživatelský zážitek z vašeho webu. Navíc vám to může pomoci i k lepší pozici při vyhledávání a váš web se tak může dostat do povědomí ještě více lidí. Dnešní doba je uspěchaná a nikdo nemá čas na dlouhé načítání webu.

9. Vždy musíte nabídnout něco nového.

Váš web by měl být průběžně doplňován o nové informace, aby byla vaše firma pro potenciální zákazníky důvěryhodná a působila aktivně. Návštěvník, který se vrací na váš web, by na něm měl vždy najít něco nového, ať už se bude jednat o aktuální banner, nové produkty, nebo třeba informace o vašich firemních novinkách. Tak bude mít možnost se do vašich služeb ještě více zamilovat.

10. Váš web může vydělávat

Budovat lovebrand není jen otázka sociálních sítí, lovebrand můžete budovat i díky vašemu webu. Aby váš web vydělával, je potřeba ho mít atraktivní, aktuální a zákazníkovi vždy nabídnout něco nového, nebo něco navíc. Web nemusí být jen vaše internetová vizitka, může to být aktivní nástroj pro ještě lepší růst vaší firmy, který vám přinese nové objednávky a vyšší obrat.

 

Shrnutí

Váš web není jen internetová verze vizitky. Pro lepší výkon vašeho webu je nutné ho pravidelně aktualizovat, sledovat online svět a jeho novinky a přizpůsobovat se pokroku. Pokud byste to nedělali, vaše konkurekce vás rychle vystřídá na prvních pozicích ve vyhledávání. Zlepšujte výkon vašeho webu, optimalizujte vaše stránky tak, aby jej vaši návstěvníci rychle neopouštěli, usnadněte jim procházení na vašem webu. Investice, kterou věnujete do vašeho webu se vám díky těmto krokům rychle vrátí.

 

Spravujete pravidelně svůj web?

My vám s tím rádi pomůžeme.

Obraťte se na nás a společně se můžeme domluvit.

Kontaktujte nás >

Rádi se vám budeme věnovat.

 

Zdroje:

www.active24.cz
www.collabim.cz
www.czechcrunch.cz
www.h1.cz

www.support.google.com