Judita Kabzanová

Mazlíčci na pracovišti

Určitě jste si všimli, že součástí moderních pracovních benefitů u mnoha zaměstnavatelů je i tzv. pet-friendly office - tedy možnost mít svého domácího mazlíčka s sebou na pracovišti.

Mazlíčci na pracovišti - ano či ne?

  • Je přítomnost zvířete na pracovišti opravdu tak přínosná?
  • Přinese nám chlupatý kamarád na pracoviště také nějaká rizika?

Pojďme se na tento moderní fenomén podívat trochu podrobněji.

pes v kanceláři

 

 

Na počátku všeho byl pes

Ačkoliv pes provází člověka již od pravěku, kdy byl nejen společníkem, ale také pomocníkem při lovu, přítomnost zvířecích společníků v kancelářském prostředí je poměrně novou záležitostí. Prvními mazlíčky v práci byli zejména pejsci zaměstnanců v malých soukromých společnostech, které neměly tak přísná korporátní pravidla.

 

Amazon průkopníkem

  • Během 90. let 20. století se společnost Amazon stala jakými průkopníkem psů na pracovišti a dokonce založila iniciativu “Vezmi svého psa do práce”, což v dalších letech převzaly i další velké firmy. Z amazonské iniciativy se ve velmi krátké době stává téměř norma.

 

Doba covidová

  • Covidová pandemie, která zasáhla celý svět v letech 2020-2022, měla mimo jiné vliv na zvýšení počtu domácích mazlíčků. Lidé si pořizovali psy, aby v dobách lockdownu nebyli osamělí a měli důvod chodit ven na procházky.

 

V současné době už se sice můžeme pohybovat volně covid - necovid, ale pejsci nám zůstali a a žádný zodpovědný majitel nestojí o to, aby bylo jeho zvíře celý den zavřeno doma, zatímco páníček vydělává na granule. A tak přišly ke slovu právě benefity “pet friendly office”. Dnes už je přítomnost psů a dalších zvířat běžnou součástí pracovních výhod u mnoha velkých zahraničních (Google, Amazon, Etsy) i českých (Seznam, Avast, Innoit) společností. Náš Dark je toho chlupatým důkazem.


 

INNOIT služby

 

 

 

Jaké druhy zvířat se v kancelářích objevují?

Nejčastějším zvířecím společníkem doma i v kanceláři jsou samozřejmě psi všech ras a velikostí.
Ale na pracovištích setkáme i s jinými druhy zvířat.

 

 

  • Kočky

Kočky jsou příjemné mňoukající společnice, které s oblibou vyhledávají teplo linoucí se z notebooků, rády lehají na klávesnicích a tváří se významně. Většina koček ale nerada mění prostředí, jejich přeprava může být komplikovaná a tak jsou často přítomny spíše na pracovištích, která jsou zároveň jejich domovem.

 

  • Hlodavci a ptáci

Podobně mohou na pracovišti bydlet i menší domácí mazlíčci, jako jsou hlodavci - morčata, potkani nebo roztomilí králíčci, případně zástupci ptačí říše - papoušci, kanárci a další opeření kamarádi.

 

  • Plazi, obojživelníci a ryby

Také plazi, obojživelníci a ryby mohou být součástí pracoviště a přispívat k dobré pohodě v práci. Pěkně upravené akvárium nebo zajímavé terárium zkrášlí vaše reprezentativní prostory a setkání s vašimi klienty se tak může nést s v příjemném a relaxovaném duchu.

 

Nezapomeňte ale, že pokud je zvíře sdílené, vždy je nutno jasně stanovit, kdo ponese odpovědnost za pravidelnou péči 
o tohoto mazlíčka a jeho příbytek.
 

Věděli jste, že v USA existuje
Národní den psů v práci?

Je to 21. červen. Již několik desetiletí se do něj pravidelně zapojují tisíce malých i velkých společností po celých USA.

Zkuste to také

Vyhlašte váš vlastní Den mazlíčků, nebo zorganizujte soutěž o nejroztomilejší fotku spícího zvířátka. Možná se vám přítomnost zvířat na pracovišti zalíbí a stanete se také "pet friendly office".
 

U nás v INNOIT je "Den psů v práci" každý den

Náš psí terapeut Dark zodpovědně dohlíží na provoz a pravidelné zdravotní přestávky všech pracovníků v kanceláři. A kolegové, kteří využívají home office, mají své zvířecí přátele také vždy nablízku. 

 

 

Výhody a přínosy

V posledních letech bylo provedeno množství psychologických a sociologických studií ohledně přítomnosti zvířecích společníků na pracovištích. Jejich závěry se shodují v tom, že výhody převažují nad nevýhodami a pokud je tento benefit implementován citlivě a s ohledem na možná rizika, může dojít ke značnému zlepšení pohody zaměstnanců a tedy i jejich pracovního výkonu.

 

1. Prokazatelné snížení stresu zaměstnanců


Vědecké studie prokázaly značné snížení měřitelného stresu u zaměstnanců - majitelů psů, kterým bylo umožněno brát svého svěřence do práce. Zároveň ale byla zjistěna i snížená hladina stresu u pracovníků, kteří zvíře nevlastní, ale přišli s ním na pracovišti do kontaktu.

Chlupatý terapeut prostě funguje skoro na všechny, protože interakce s domácím mazlíčkem může zvýšit hladinu hormonů štěstí, jako jsou oxytocin a endorfin, což vede k pozitivním emocím a zlepšení nálady. Studie také naznačují, že díky redukci stresu se může snížit krevní tlak, hladina cholesterolu a následně tak riziko srdečních onemocnění.

 

2. Podpora týmové práce


Mazlíčci na pracovišti mohou fungovat jako tmelící prvek pro pracovní kolektiv, přispívat k budování přátelství a posilování týmového ducha mezi zaměstnanci. Ať už se budete u kávy rozplývat nad roztomilým kukučem psíka nebo při společném venčení proberete pracovní problémy, zvířecí kolega vám poslouží jako prostředník pro překonání běžné pracovní rutiny.

 

3. Podpora flexibilního pracovního prostředí


Pro některé zaměstnance může mít možnost přivést si domácího mazlíčka do práce pozitivní dopad na rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Odpadne potřeba časných odchodů z práce a při přestávkách na odpočinek budou mít vaši zaměstnanci vždy věrného společníka pro rozptýlení od pracovního stresu.

 

4. Podpora vaší značky


​Veřejná prezentace vaší firmy jako “pet friendly company” může být součástí budování vašeho lovebrandu, ale vždy záleží na konkrétní komunikaci a také na vaší cílové skupině. Zkuste třeba využít vašeho oblíbeného kancelářského psíka v kampaních na sociálních sítích nebo z něj udělat maskota vaší společnosti.
 

 

 

 

Baví vás naše články ze života?

Přihlaste se k odběru našich novinek a žádný už vám neunikne

Přihlásit se k novinkám

 

 

 

 

Nevýhody a rizika

Zvířata jsou živí tvorové a tak se s nimi v práci může přihodit opravdu cokoliv. Je důležité mít předem nastavena správná pravidla a zásady, aby přítomnost domácího mazlíčka na pracovišti negativně neovlivňovala ostatní zaměstnance nebo bezpečnost a produktivitu práce.

 

1. Alergie
a zdravotní potíže


Někteří zaměstnanci mohou trpět alergiemi na srst, sliny nebo odumřelé kožní buňky zvířat, což jim může způsobit zdravotní problémy anebo jen nepohodlí. Je tedy třeba zajistit, aby pracovníci s těmito potížemi nemuseli se zvířaty přicházet do kontaktu a nebyli ve výkonu své práce nijak omezováni, protože je třeba dbát na potřeby všech zaměstnanců be výjimky.
 

2. Riziko znečištění pracoviště


Zvířata mohou zanechávat srst, prach a také daleko horší znečišťující elementy na pracovišti, což může vyžadovat častější úklid, dezinfekci a údržbu prostor a tedy vyšší náklady na facility management. Zvířata také mohou být zdrojem některých infekčních onemocnění, proto je třeba myslet na dobrý zdravotní stav kancelářských mazlíčků.
 

3. Nežádoucí rozptýlení pozornosti


Někteří zaměstnanci mohou být přítomností mazlíčků negativně rozptylováni nebo dokonce rušeni, což může ovlivnit jejich produktivitu práce. Je třeba zajistit klidné pracovní prostředí pro všechny.
 

4. Možné konflikty mezi zaměstnanci


Pokud mají někteří zaměstnanci alergie na zvířata, necítí se pohodlně ve společnosti zvířat, mají v jejich přítomnosti fóbie nebo jiné nepříjemné pocity, může to vést k napětí nebo konfliktům v pracovním prostředí. Také je nutné si uvědomit, že ne všichni lidé milují zvířata tak, jako jejich majitelé. Ostatní pracovníky je třeba respektovat.
 

5. Bezpečnostní omezení


​Některá pracoviště, zejména ve veřejných nebo sdílených prostorách, nemusí být vhodná pro přítomnost mazlíčků kvůli hygienickým, bezpečnostním nebo právním důvodům. Je třeba vždy pečlivě zvážit, zda přítomnost zvířete na pracovišti neohrozí bezpečnost zaměstnanců, provozu nebo samotného zvířete. Například v průmyslových nebo potravinářských provozech by byla přítomnost chlupatého společníka vyloženě nežádoucí. 

 

 

Právní okénko

I v případě mazlíčků na pracovišti je potřeba dodržovat příslušné pracovně-právní předpisy. Ačkoliv výhody přítomnosti zvířat jsou nepopiratelné, mohou samozřejmě nastat i problémy, a tak je dobré se připravit.
 

  • Zákaz diskriminace

Pokud svým zaměstnancům povolíte vstup zvířat na pracoviště, už nesmíte rozlišovat mezi jednotlivými pracovníky a musíte všem měřit stejným metrem. Není tedy možné povolit například vstup pouze některým plemenům psů.
 

  • Pracovní úraz

I sebehodnější pes může někoho pokousat - například pokud se cítí z nějakého důvodu ohrožen. Pokud se to stane na pracovišti, je ale primárně za tento úraz zodpovědný zaměstnavatel a poté až majitel psa. Proto je dobré zajistit si kvalitní pojištění odpovědnosti zaměstnavatele a dodržovat nařízení, uvedená v pojistné smlouvě.
 

  • Vnitřní směrnice

Jelikož samotný zákoník práce přítomnost mazlíčků na pracovišti pochopitelně neřeší (a jsme tomu rádi), je vhodné vydat vlastní vnitřní předpis, který bude jednoznačně definovat a regulovat přítomnost zvířat na pracovišti, a vymezí práva a povinnosti jejich majitelů.
 

 

 

7 tipů pro pohodu pracovníků i mazlíčků

 

1. Zajistěte bezpečnost lidí i zvířat
2. Vytvořte vnitřní směrnici
3. Aktualizujte pojistku
4. Stanovte zodpovědnou osobu
5. Dodržujte welfare zvířat
6. Dbejte na práva zaměstnanců
7. Poslušnost je základ

1. Zajistěte bezpečnost
Lidé ani zvířata se nesmí cítit ohroženi.

Zvažte, zda je váš provoz pro mazlíčky vůbec vhodný.
Pokud ano, z
ajistěte, aby pracovní prostředí bylo bezpečné pro zvířata, aby nemohla utéci nebo se zranit o vybavení vaší kanceláře. 
Vyčleňte jim prostory pro krmení a napájení, odpočinek a pokud je to možné, také pro venčení zvířat.

2. Vytvořte vnitřní směrnici
Jasně definujte provozní záležitosti.

Stanovte pravidla pro pobyt zvířat na pracovišti s ohledem na hygienu a vhodné pracovní podmínky pro ostatní zaměstnance.
Vše ošetřete písemně vnitřním předpisem a zaměstnance s ním seznamte.

3. Aktualizujte pojistku
I zvířata mohou mít špatný den

Sjednejte si dobré pojištění odpovědnosti zaměstnavatele a zkontrolujte, zda vaše pojistná smlouva pokrývá případná plnění ve vztahu ke zvířatům na pracovišti.

4. Stanovte zodpovědnou osobu
Je třeba ustanovit vůdce smečky

Stanovte osobu zodpovědnou za zvíře po dobu přítomnosti na pracovišti. V případě vlastního mazlíčka je to samozřejmě majitel - panička nebo páneček.
V případě sdíleného zvířátka je ale nutné stanovit, kdo bude odpovídat za pravidelné krmení a napájení zvířete a čistění jeho obydlí.

5. Dodržujte welfare zvířat
V žádném případě nesmí dojít k týrání zvířat.

Prostudujte si pět základních svobod zvířat a řidte se jimi - zvíře nesmí mít hlad a žízeň, nesmí být v nepohodlí a bolesti, musí být chráněno před nadměrným stresem a musí mu být umožněno projevit své základní životní projevy. Jako zaměstnavatel jste povinnen zajistit, aby na vašem pracovišti nebyl porušován zákon na ochranu zvířat proti týrání.

6. Dbejte na práva zaměstnanců
Vyjděte si navzájem vstříc.

Berte ohled na ostatní pracovníky. Pespektuje jejich potřeby a připomínky a pokud je to možné, vyčleňte pro alergiky a další zaměstnance, kteří o zvířata na pracovišti nestojí, zvláštní pracovní prostory, kam mazlíčci nebudou mít přístup.

7. Majitelé, vychovejte své svěřence
Nevychovaný pes na pracoviště nepatří.

Majitelé domácích mazlíčků, zejména psů, by měli své svěřence vést k základní poslušnosti a respektování osobního prostoru ostatních. Buďte ohleduplní. Nenechte zvířata obtěžovat ostatní zaměstnance a zákazníky, nenechávejte je běhat bez dozoru a pravidelně plňte jejich biologické potřeby.

 
 

 

Shrnutí

Přítomnost mazlíčků na pracovišti je moderním trendem, který má za následek snížení stresu a zvýšení pracovní pohody u většiny zaměstnanců. Velké firmy po celém světě tento benefit velmi často poskytují.

  • Nejčastějšími pracovními společníky jsou psi, ale je možné setkat i se zástupci dalších druhů.
  • Přítomnost zvířat v práci má své výhody i úskalí a s obojím je třeba se pečlivě seznámit.
  • Pro bezproblémové soužití s mazlíky v práci doporučujeme zpracovat zvláštní pracovní předpis a ověřit, zda pojistka zaměstnavatele pokrývá i události spojené se zvířaty.

 

 

Máte na pracovišti také svého mazlíčka?

Ukažte nám svého zvířecího kolegu.
Pošlete nám fotku na FB nebo IG.

 

 

 

 

Zdroje:

www.kropaceklegal.cz
www.semanticscholar.org
www.researchgate.net
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.researchgate.net
en.wikipedia.org